aanhangwagen

Rijbewijs B-E

Voor steeds meer combinaties is een rijbewijs B-E verplicht. Auto’s en caravans worden steeds zwaarder en voor een paardentrailer is een rijbewijs B-E zelfs bijna altijd noodzakelijk. Ook voor het werk hebben steeds meer chauffeurs dit rijbewijs nodig. Daarnaast veranderd de wetgeving voortdurend en worden de exameneisen steeds zwaarder. Alle reden dus om het rijbewijs B-E te halen!

Auto + Aanhangwagen (BE)

Wanneer rijbewijs E achter B?

In de praktijk blijkt nogal eens dat bestuurders van een combinatie van een personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikken. Wie bijvoorbeeld met een zware caravan, een paardentrailer, boottrailer of andersoortige aanhanger wil rijden moet een geldig Nederlands rijbewijs BE hebben en hiervoor dus apart examen hebben gedaan.

Sinds 19 januari 2013 is er in de regelgeving omtrent het rijbewijs B-E het één en ander veranderd.

In het kort komt het hier op neer:

Heeft u het B-E rijbewijs gehaald vóór 19 januari 2013? Dan mag u met een personenauto (trekkend voertuig dat onder de rijbewijscategorie B valt) in principe alle aanhangwagens trekken die zijn toegelaten op de openbare weg en technisch mogen worden gekoppeld aan het trekkend voertuig. (neem bij twijfel gerust even contact met ons op; we denken en kijken graag met u mee!)

Heeft u het B-E rijbewijs gehaald vanaf 19 januari 2013 (of wilt u het rijbewijs nog halen)? Dan gelden voor u andere regels en beperkingen!

Voorbeeld:
Voor onderstaande voertuigen is nodig:
Óf een rijbewijs B-E behaald vóór 19 januari 2013
Óf een rijbewijs C1-E

  

Inhoud van de opleiding Auto + Aanhangwagen (BE):

Het behalen van dit rijbewijs bestaat alleen uit een praktijkopleiding en je hoeft hier dus geen apart theoriecertificaat voor te halen. Je moet alleen wel in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs B.

Het rijden met een combinatie van 10 meter is uiteraard heel anders dan het rijden met alleen een auto. Op het examen wordt daarom ook echt gelet op de rijvaardigheid van de kandidaat en het verantwoord en veilig omgaan met het voertuig in het verkeer. Om dit zo goed mogelijk te leren wordt in de lessen flink geoefend met het draaien, achteruitrijden, aan- en afkoppelen, uitdraaien en natuurlijk het verkeersinzicht. Zodat je goed voorbereid op examen gaat.

Deze praktijkopleiding kun je op verschillende manieren volgen; je kunt kiezen voor een reguliere opleiding, dus 1 of 2 lessen per week of voor een versnelde opleiding.

BE Examen:

Het examen duurt in totaal 55 minuten. Tijdens het examen wordt naar een groot aantal zaken gekeken en deze worden tijdens de opleiding uitvoerig behandeld en geoefend. Voorbeelden hiervan zijn:
Papiercontrole
Voertuigcontrole
Aan- en afkoppelen
Kijktechniek
Verkeersinzicht
Achteruit manoeuvreren

Bijles:

Ook als je in het bezit bent van rijbewijs BE maar:
Niet met een aanhangwagen/caravan durft te rijden
Niet achteruit kunt rijden met een aanhangwagen/caravan
Niet goed weet hoe het allemaal werkt met bijv. aan- en afkoppelen
……dan bieden wij je de uitstekende kans om het alsnog te leren of om over die angst heen te komen, want je kunt natuurlijk ook gewoon een paar losse lessen nemen. Tijdens die (bij)lessen kun je zelf aangeven waar je aan twijfelt of waar je moeite mee hebt. Daarna kun je daar samen met de instructeur aan gaan werken.